Han vill bli förste skåning i rymden

Publicerad

Turistresor ut i rymden är inte längre science fiction. Redan nu säljs passagerarbiljetter á 1,4 miljoner kronor till den första kommersiella rymdfärden 2009 från New Mexico.

2012 blir Spaceport Sweden i Kiruna världens andra uppskjutningsplats för hugade amatörastronauter.

Researrangör är bolaget Virgin Galactic och en som redan sparar för att lösa biljett är Malmöbon Leif Arndorff, fil dr i geologi och därtill redaktör för branschsajten rymdturism.se.

– Många tror att priserna på några års sikt kommer att falla till en tiondedel, säg kanske 200.000 kronor. Då öppnar sig marknaden på allvar, inte minst för mig själv, säger Leif – som hoppas erövra den prestigefyllda titeln ”förste skåning i rymden”.

Hans mål är att senast 2020 vara ombord på en Virgin Galactics avgångar.

Det handlar isåfall om en tur på några timmar, varav kanske 5-10 minuter tillbringas i tyngdlöst tillstånd.

– Det där med viktlösheten är lite av grejen, plus chansen att få en skymt av vår jord utifrån rymden. Säkert en nyttig upplevelse att med egna ögon se hur tunn och skör vår atmosfär faktiskt är, säger han.

Det har även många av rymdturismens kritiker påpekat, att jordens sköra atmosfär och tilltagande klimatproblem knappast talar för galaktiska nöjesresor.

Ett av branschens motargumentet är att den privata rymdindustrin kommer att snabba på utvecklingen av nya, miljövänligare bränslen – som även kan komma det vanliga flyget till del.

– En flygresa till Australien tar idag 22 timmar och slukar ofantliga mängder flygbensin. När det någon i framtiden går att göra samma tur via rymden går det på en halvtimme – och med långt mindre miljöpåverkan till följd, menar Leif Arndorff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer