Foto: TT

Kvinna hittades död på varuhustoalett

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 55-årsåldern hittades död på en handikapptoalett på varuhuset Hansa i Malmö för en vecka sedan. – Det är ett tragiskt och onödigt dödsfall, säger en person i kvinnans närhet till SVT Nyheter.

Allt tyder på att kvinnan har varit inlåst hela natten utan att någon hittat henne. Först på morgonen förra söndagen hittades den funktionsnedsatta kvinnan av städpersonal.

– Det är ett tragiskt och onödigt dödsfall. Det var också ett väldigt ovärdigt slut för en människa, säger en person i kvinnans närhet till SVT Nyheter Skåne.

Beskedet om dödsfallet kom oväntat.

– På söndagen fick jag veta av anhöriga att hon påträffats död inne på Hansas toalett, säger en person med god insyn till SVT.

Besöket köpcentrum

Det var ett evenemang i närheten som kvinnan besökt. Hon hade inte tillräckligt med assistans så att det räckte på helgerna, men hade ändå valt att ta färdtjänsten in till Malmö.

– Hon var nyfiken på att veta nya rön och delta i saker som kunde lära henne att leva ett så bra liv som möjligt med sin sjukdom. Hon var ju rullstolsburen, säger kvinnan som jobbat med henne i många år.

– Jag visste att hon var på en konferens och att de varit och letat efter henne.

Konferensen om ms som hon själv led av slutade sent på eftermiddagen och efter det att den var slut bestlutade hon sig för att besöka det närliggande köpcentrumet.

– Hon rullade in där någon gång mellan 16 och 17.

Anmäld försvunnen

– Vi vet inte när hon hamnade där men anhöriga hade anmält henne försvunnen under natten, berättar Tobias Halldén, inre befäl på polisen i Malmö.

Enligt Sydsvenskan har varuhusledningen hittat bilder på kvinnan på övervakningskamerorna från lördagen. Men vakterna som går igenom lokalerna efter stängning har inte sett henne.

Försäkringskassan omvärderade

Kvinnan led av Multipel skleros, ms, och hade åkt färdtjänst tiill Hansagallerian för att delta i en konferens arrangerad av Neuroförbundet.

För ett år sedan hade kvinnan utan problem kunnat ta med sin assistent på konferensen men efter ett beslut från försäkringskassan, som omvärderat kvinnans hjälpbehov, fick hon åka själv.

– Jag eller någon annan hade kunnat stå bakom dörren. Det har hänt många gånger att det inte fungerat på en handikapptoalett, säger den personliga assistenten till SVT.

Fick mindre tid

Men i stället fick hon alltså åka ensam.

– Efter tolv månader kom de fram till att hon behövde mindre tid än läkare, arbetsterapeuter, kommun med flera hade kommit fram till.

För ett år sedan kände kvinnan att hon behövde mer hjälp och sökte utökad assistans via Försäkringskassan. Men beskedet värt tvärtemot vad hon hade önskat.

– Det handlade om toalettbesök och dusch. Det skulle hon ha en timme mindre av. Om man plötsligt ska ha mindre tid än vad som sas 2012 så tyder det ju på att de inte vet hur ms fungerar, säger kvinnans personliga assistent.

Vakterna kollade inte

Vakterna missade enligt Sydsvenskan att kontrollera toaletterna innan gallerian stängdes.

– Det som har hänt är djupt beklagligt. Det är den mänskliga faktorn hos våra vakter som brustit vid våra rutinkontroller innan stängning, säger Jens Halvarsson, utvecklingsansvarig för Hansa, till Sydsvenskan.

Polisen misstänker för närvarande inget brott.

– Vi utreder rutinmässigt dödsfall som har skett på allmän plats, säger Tobias Halldén.

Någon dödsorsak är ännu inte klarlagd.

– Men den rättsmedicinska undersökningen måste ge besked om vad som har hänt i det här fallet, säger Tobias Halldén.

Varför kvinnan blivit kvar på toaletten hela natten utan att hittas förrän dagen efter är oklart. Enligt en uppgift ska kvinnan ha fallit så olyckligt att hon inte haft möjlighet att nå larmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.