Handläggare på Migrationsverket åtalas för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Två tidigare tjänstemän på Migrationsverket i Malmö åtalas nu för bland annat grovt mutbrott och grovt tjänstefel.

De två männen misstänktes för att under 2008 mot betalning ha hjälpt flera personer att på felaktiga grunder få så kallade uppehållsrätter i Sverige.

– Det här är kärnan av en omfattande utredning där man mot ersättning har utnyttjat utsatta flyktingars behov av att få tillgång till skydd i Sverige, säger Robert Engstedt, åklagare vid Riksenheten mot korruption.

I början av 2013 kunde Sydnytt berätta om hur en man i Malmö som sökte uppehållstillstånd uppmanades att betala 50.000 kronor för att få sitt tillstånd beviljat.

Utöver de två tjänstemännen åtalas även en annan man för att ha ordnat falska pass och id-handlingar.

Däremot åtalas ingen av dem som misstänks för att ha köpt uppehållsrätter, eftersom deras eventuella brott är preskriberade.

Hade kunnat bli större utredning

Utredningen hade kunnat bli betydligt mer omfattande än de åtta punkter som nu finns i åtalet.

– Jag har valt kärnan av utredningen, eftersom jag har gjort bedömningen att det räcker i förhållande till de straff som kan förväntas. Att ta med fler punkter skulle inte föranleda nya straff för dem, säger Robert Engstedt.

Har en förklaring

Männen förnekar brott och 52-åringen säger sig ha en förklaring till vad som hänt, enligt hans advokat Leif Silbersky.

– Ja, det har han. Han kommer att lämna sin version i tingsrätten och förmenar att det kommer att visa att han inte har sysslat med någon brottslig verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.