Peter Lundqvist, SLU. Foto: SVT

”Handlar om snabba pengar och låga kostnader”

Uppdaterad
Publicerad

”Det är inte som det borde vara i Sverige”, säger Peter Lundkvist, professor i arbetsvetenskap vid SLU Alnarp, efter SVT Nyheter Skånes granskning av villkoren för säsongsarbetare.

Peter Lundkvist och hans kollegor har de senaste åren forskat kring arbetsvillkoren på odlingar runt om i Sverige.

Han beskriver en bransch med stor spännvidd – mellan engagerade odlare och oseriösa vinstsökare.

– De seriösa odlarna vill bygga upp förtroende gentemot handlare och konsumenter, medan det för andra handlar om snabba pengar och så låga kostnader som möjligt, säger Peter Lundkvist.

8 av 10 gästarbetare

Rättvisande statstik saknas, men enligt Peter Lundkvist kan så många som 85 procent av samtliga anställda inom trädgårdsnäringen vara säsongsarbetare.

– Det är ett problem att vi i Sverige har svårt att få grepp på hur många som egentligen kommer hit. Vi har svårt att följa upp problem med arbetsförhållanden och personer som skadats. I flera andra nordiska länder har man betydligt bättre överblick, säger Peter Lundkvist.

Han reagerar på SVT Nyheter Skånes granskning om att arbetare på odlingar i Skåne har arbetat evighetslånga arbetspass med löner på omkring 35 kronor i timmen.

– Det är tråkigt att höra. Det är inte som det borde vara i Sverige, men vi är medvetna om att de här problemen finns, säger Peter Lundkvist.

– Samtidigt är det inte generella bilden vi har. Många arbetsgivare är verkligen välordnade företag som vill göra rätt för sig.

”Förbättrad situation”

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med flera av de störa odlingsföretagen i Skåne. Årligen anställer de tillsammans tusentals säsongsarbetare.

Åsikterna är delade, men somliga menar att branschen har börjat att rensas inifrån.

– Jag tror absolut att branschen går mot en förbättrad situation. Vi arbetar hela tiden med att förbättra villkoren, lönerna, bostäderna och arbetsverktygen, säger Karl-Gustav Paulsson, ägare till KG Paulssons Bär & Grönsaker.

Lars Wall Persson, delägare till Ellenholm & Vadensjö i Asmundtorp, stämmer in i den bilden.

– Det är många säsongsarbetare som varit här i tio år, det tyder ändå på att många har bra förhållanden. Det är en vinstsituation för samtliga om förhållandena förbättras. Jag känner inte till några odlare i området som inte sköter sig, säger Lars Wall Persson.

Per Johansson, vd för Åhus Grönt, menar dock att branschen inte har förändrats särskilt mycket de senaste åren.

– Det har inte blivit några större förändringar i branschen. Det finns de som sköter sig och de som inte gör det. Vi själva har kollektivavtal och så är det bra med det, säger Per Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.