Hanöbuktens kust ska filmas

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstad kommun 425 000 kronor av Länsstyrelsen för att göra eget forskningsarbete kring den problemtyngda Hanöbukten.

Den botteninventering kommunen nu ska ta sig för görs i samarbete med Simrishamn och Bromölla. Bottnar ska filmas, och kompletterande dykarbeten ska utföras.

– Med tanke på de larm som har varit om situationen i Hanöbukten tycker vi att det viktigt att se vilken status bottnarna har. Samtidigt vill vi få en bild av vilka biologiska värden som finns och var det finns viktiga föryngringslokaler för fisk, skriver miljöinspektör Ulrika Hedlund i ett pressmeddelande.

Fiskdöden i Hanöbukten

Det är första gången en kustinventeringen av den här omfattningen görs längs Hanöbukten. Beroende på vilka resultat som visar sig utesluter inte kommunen att området kan komma få särskilt skydd.

-Hittar vi värdefulla områden kommer vi att ta fram förslag till minst ett marint naturreservat, skriver Ulrika Hedlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöden i Hanöbukten

Mer i ämnet