John Svensson och Kerstin Weman Thornell vid Karaby backar Foto: Hans Larsson

Hans liv har blivit sång – ”Jag blev överraskad”

Uppdaterad
Publicerad

Alla människor har en historia värd att berätta. Det är utgångspunkten för det nyskrivna körverket ”Detta är platsen, detta är tiden” som framförs i tre kyrkor i Kävlingetrakten.

En av dem vars liv blivit sång är 90-årige lantbrukaren John Svensson i Västra Karaby.

– Jag blev lite överraskad. Det var man inte riktigt beredd på, konstaterar John Svensson apropå den oväntade upphöjelsen.

Verket bygger på tio vanliga människors berättelser om sina liv, förmedlade av textförfattaren Kerstin Weman Thornell och kompositören Daniel Hjorth.

Om utsiktsplatsen

I John Svenssons fall handlar sången om Karaby backar, utsiktsplatsen där han otaliga gånger blickat ut över Kävlingetrakten och jordarna han brukat under större delen av sitt 90-åriga liv.

– Jag tycker det har ett värde att lyfta fram vanliga människor. Traditionellt handlar ju körverk ofta om att låta redan kända personer träda fram, men här är det verkligen helt vanliga människor som får komma till tals, säger Kerstin Weman Thornell.

Tre föreställningar

”Detta är platsen, detta är tiden” framförs av barn-, ungdoms- och vuxenkörer från Kävlinge, Häljarp och Västra Karaby. Efter premiären nu på söndag i Västra Karaby kyrka väntar ytterligare två föreställningar – i Korsbackakyrkan i Kävlinge 24 oktober och i Asmundtorps kyrka 7 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.