Hans Rausing blev 93 år. Foto: TT

Hans Rausing avliden

Uppdaterad
Publicerad

Industrimannen Hans Rausing är död. Han avled natten mot fredagen i sitt hem i England, meddelar familjen i ett uttalande för TT. Han blev 93 år.

Hans Rausing var från 1950 vd och senare styrelseordförande i familjeföretaget Tetra Pak, som grundades av föräldrarna Ruben Rausing och Elisabeth Varenius.

Han sålde 1995 sin del av företaget, som då döpts om till Tetra Laval efter köpet av Alfa Laval två år tidigare, till sin bror Gad Rausing.

”Hans Rausing hade en oerhörd drivkraft och in i det sista ett engagemang för företagande och entreprenörskap både i Sverige och globalt. Det är vi stolta över, men främst kommer vi naturligtvis alltid ha med oss varma minnen av honom som kärleksfull far”, säger hans tre barn i ett pressmeddelande.

Tog Tetra Pak ut i världen

Den kände ekonomijournalisten Henric Borgström minns Hans Rausing som den som tog Tetra Pak ut i världen.

– Han ledde den utländska expansionen för Tetra Pak. Det var pappan som drog igång det hela men det var sonen som expanderade internationellt och det var först då det började gå med vinst.

Henric Borgström menar att en av de verkligt stora insatserna var Tetra Paks lansering i utvecklingsländer. Där var det svårt att transportera mjölk utan att den blev dålig.

– Men Tetra Paks antiseptiska förpackningar slog igenom starkt i u-länder. Det är en av hans bestående insatser, även ur en filantropisk synpunkt, säger Henric Borgström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer