Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soptunnorna får Malmöborna att fnissa. SVTs reporter Carolina Svalbacke tillsammans med Nils Johansson och Naomi Modica som har testat de talande soptunnorna. Foto: SVT

Stönande soptunnor ska få bort snusket från Malmös gator

Uppdaterad
Publicerad

När du slänger ditt bananskal i papperskorgarna på Davidshallsbron kan du höra en röst stöna ”Åh, tack”. De är papperskorgarna som pratar till dig och vill få dig att slänga mer sopor i dem, inte utanför.

I år flyttades två talande soptunnor till Davidshallsbron i Malmö, något som Sydsvenskan var först med att berätta.

Dessa soptunnor njuter av skräpslängning.

”Åh, precis där”, ”Ah, det där var galet skönt”, och ”Lite mer till vänster nästa gång” är några av fraserna papperskorgarna säger när du öppnar dem.

Se i klippet hur några förbipasserande reagerar.

Ska få fler att slänga skräp

Det här greppet tar Malmö stad till för att få bort skräpet på gatorna och istället fylla papperskorgarna.

”Vi jobbar aktivt med att få bukt med allt snusk som pågår på våra gator och torg. Nedskräpning är något som sabbar stämningen för alla. Med dessa budskap vill vi skapa en positiv förstärkning till de i vår stad som gör rätt för sig”, skriver Marie Persson, sektionschef på fastighets- och gatukontoret i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.