Foto: Kungahuset

Här är prinsens hemliga miljonpresent från landshövdingen

Uppdaterad
Publicerad

Landshövdingen har bestämt vilken present som ska överlämnas till den nya hertigen av Skåne, prins Oscar. Men hon är orolig för att kommunerna inte ska gilla idén.

– Det tog en timme efter beskedet att prins Oscar blev hertig av Skåne, sedan gick hjärnan igång på doppresent, berättar Margareta Pålsson.

Så beskriver landshövdingen upptakten till det förslag som hon nu självmant lagt fram rörande present till prins Oscar från hans nyutnämnda hertigdöme Skåne.

Presenten föreslås bli en naturlek som ska skapas i nationalparken Söderåsen, belägen i nordvästra Skåne.

– Visst är det en fin idé? Det blir väldigt trevligt. Han kan åka hit och leka varje fredagseftermiddag. Och när han inte är där kan de skånska barnen komma dit och leka, säger Margareta Pålsson, som har inspirerats av naturleken i Skrylle.

Är orolig

Förslaget har nu skickats till samtliga kommuner i Skåne, regionen och Sydsvenska handelskammaren. Margareta Pålsson är nämligen bekymrad över hur naturleken ska finansieras.

– Ja, om inte kommunerna, de skånska företagen och regionen vill vara med och bidra, då får jag köpa några böcker eller något. Det är viktigt och trevligt, men inte lika roligt, säger Pålsson.

Pålsson berättar att flera kommuner redan har reagerat på idén. Flera har varit positiva, men en kommun har meddelat det går emot finansieringspolicyn.

När landshövdingen skickade presentförslaget till kommunerna så ombad hon att de skulle bevara presentidén hemlig för att det skulle bli en överraskning.

– Det var nog lite dumt. Det är viktigt med öppenhet, säger Margareta Pålsson.

Naturleken beräknas kosta en miljon kronor att anlägga. Dessutom räknar Länsstyrelsen med att det kan krävas ytterligare mellan 100 000 och 200 000 kronor för att hålla igång driften.

”Vem skulle då döma?”

Margareta Pålsson säger att dessa driftpengar kan tas ur Länsstyrelsens anslag för naturreservat och nationalparker.

– Om det fattas en mindre summa kan vi ta så mycket, säger hon.

Hur påverkar det här underhållet av nationalparkerna överlag?

– Detta blir ett tillskott till en nationalpark. Vi är bejsälad av att så många som möjlligt besöker. För familjer med små barn kommer detta till att öka intresset att åka iväg.

Varför har du inte begärt in förslag från kommunerna om de nu ska vara med och finansiera?

– Det vågade inte jag. Jag hade inte kunnat hantera det.  Tänk om det kommit ett förslag som var bättre än mitt eget, vem skulle då döma vilket som var bäst? Jag har helt på eget huvud och eget bevåg lagt fram förslaget.

Inte klar till dopet

När kan naturleken stå klar?

– Ja, det är svårt... Om en länsstyrelse ska göra någonting måste det upphandlas. En sak är klar; den kommer inte att stå klar till dopet den 27:e maj. Då hoppas jag i stället kunna överräcka en tavla med offentliggörandet och vilka som varit med och finansierat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.