Här är en av Sveriges första fimpzoner

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar rökförbudet på bland annat uteserveringar att gälla. I samband med rökförbudets införande väljer Malmö stad att inviga, vad de anser vara, Sveriges tre första fimpzoner: på Lilla torg, Södertull och Möllevångstorget.

Från och med idag är det alltså förbjudet att röka på flera allmänna platser, bland annat i busskurer, på lekplatser, utanför butiker och även på uteserveringar.

Malmö stad har därför satsat på så kallade fimpzoner som består av bänkar och en askkopp. Bänkarna drivs av solceller och kan därmed erbjuda service till de som vänder sig till fimpzonen.

– Man kan ladda telefonen, det finns ett wi-fi. De som vill fimpa på rätt plats, ska vi ge något tillbaka till, säger Sverker Haraldsson, projektledare på Malmö stad.

Hur ska ni göra för att leda rökare hit?

– Vi jobbar dels med skyltning men också med krögare i närheten som kan dela ut material och berätta om detta, säger Sverker Haraldsson, projektledare på Malmö stad.

Syftet med den nya tobakslagen är att begränsa de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med användning av tobak och liknande produkter samt med exponering för tobaksrök och utsläpp från liknande produkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.