Josefin Norrbo var med under demonstrationen för att dela ut flygblad för nätverket Extinction Rebellion Skåne. Under intervjun med SVT blev hon attackerad med vatten. Foto: Gunilla Fritze

Här attackeras miljödemonstranten med vatten

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan klockan 14 på söndagen samlades en grupp demonstranter vid Triangeln i Malmö. Något senare blockerade de tre vägar vid köpcentrumet.

Protesten, som samlade ett 50-tal personer, stoppade trafiken bland annat i korsningen Spångatan, Södra Förstadsgatan. Demonstrationen, som saknade tillstånd, pågick i ungefär en halvtimme och slutade då polisen bad demonstranterna att lämna platsen.

Med soffor, plakat och banderoller hindrade demonstranterna trafiken invid köpcentrumet.

– Det här handlar inte om dig som individ men vi vill uppmärksamma det här och vi gör det genom att förstöra för samhället vardagliga rörelser, säger Mira Hingström, som är talesperson för Extinction Rebellion Skåne.

Extinction Rebellion Skåne säger sig vara en svensk del av ett nätverk som startades i oktober av organisationen Rising up! från Storbritannien. Rising up! uppger på sin sajt att de vill ha en revolution, något som de beskriver som en snabb förändring av hur tillgångar och makt är fördelade. Detta för att uppnå en ”funktionell demokrati” och en ekonomi som maximerar välmående och minimerar skada för alla.

Delade ut flygblad

Enligt demonstranterna har de mötts av uppmuntran och intresse när de har delat ut flygblad för att informera om klimatförändringar och vad de anser behöver göras för att hindra fortsatt global uppvärmning.

– De flesta har varit uppmuntrande, säger Josefin Norrbo.

Under intervjun attackeras Josefin Norrbo med vatten som kastades av en person som befann sig på platsen. Se attacken i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.