Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med SVT:s utsända på sugardejting med flera män – ”Jag vill ha hela paketet” Foto: SVT/Köp mina trosor

Här berättar ”80-åringen” hur han vill ha sex – dolda inspelningar från sugardejter

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s dokumentärserie “Köp mina trosor!” startade konton på en sugardejtingsajt. På dejterna tog de med sig ett armbandsur utrustat med en dold kamera.

– Jag behöver sällskap, sex och omvårdnad, säger en 80-årig man på en av dejterna.

Sugardejting beskrivs ofta som en äldre man som betalar en yngre kvinna för umgänge i form av till exempel middagar, resor eller ”månadspeng”. Men polisen beskriver det som “prostitution i lyxförpackning”.

– Det är ett förfinat sätt att bedriva sexhandel. Vi arbetar inte speciellt mycket med det eftersom det är lite mer komplext än den traditionella sexhandeln som vi är vana vid, säger Andreas Nordström på polisen i Helsingborg i dokumentärserien ”Köp mina trosor!”.  

Sugardejtar med dold kamera

I dokumentärserien tar reporter Nellie Erberth och hennes kompis KG reda på mer om vilka män som använder sugardejtingsajterna och vad de egentligen vill, genom att själva skapa konton och börja dejta. 

– Sugardejting kan i vissa fall vara brottsligt och männen vi gått på dejt med har varit väldigt sparsamma med information om vilka de är. Vi är alltid väldigt restriktiva med att använda dold kamera, och gör det bara när det inte finns några andra sätt att visa det vi vill skildra, säger Fredrik Svenningsson, producent.  

Vill känna att de äger världen

Forskning vid Örebro universitet visar att män som sugardejtar ofta är ute efter något som är mer “på riktigt” än de får genom ett konventionellt sexköp: De vill känna att kvinnan faktiskt vill ha sex med dem, även om hon samtidigt får betalt. 

Av männen som Nellie Erberth och hennes kompis möter är en del gifta, en del har barn och många är öppna med att de önskar sex mot ersättning.

Se andra avsnittet av Köp mina trosor på SVT Play eller 26/11 kl. 22.35 i SVT1.

Fakta: dold kamera

Journalistförbundets yrkesetiska regler fastslår ett restriktivt användande av metoden dold kamera eller inspelning. Metoden bör användas endast i undantagsfall, efter noga övervägande och informationen bedöms vara omöjlig att få på annat sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.