Ingrid Bergenstråhle, kock och initiativtagare, förvandlar matsvinn till luncher på Själabodens restaurang. Maria Gunnarsson Contassot är en av matgästerna. Foto: Johanna Holstein/SVT

Hon förvandlar matsvinn till lunch för alla

Uppdaterad
Publicerad

I katolska kyrkans lokaler i Lund serveras det lunch gjord av mat som skulle slängas. Gästerna är allt från betalande sällskap till de som inte har råd att ställa egen mat på bordet.

– Det finns några familjer som får i princip all mat från oss och har fått så de senaste två åren, säger Ingrid Bergenstråhle som är projektledare och kock i projektet.

Varje tisdag till fredag åker hon till en matbutik i Lund och får de överblivna och kantstötta grönsakerna och frukterna som butiken inte kan sälja till sina kunder. Dessutom får hon bröd som inte kan säljas från ett bageri och kött till kraftigt rabatterat pris från en grossist. Mat som annars skulle förgås.

Hennes ambition är att laga fantasirika och smakfulla luncher som säljs till ett billigt pris. Men en del ges bort till dem som har det kärvare ekonomiskt.

I klippet får du följa med de överblivna grönsakernas resa till gästernas tallrikar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.