Det krävs kanske en kris för att komma på att man ska bli saffransodlare i Skåne. För när Silvias pappa blev sjuk för två år sedan och föräldrarna precis hade flyttat ut på landet, ville Silvia och hennes bror göra något meningsfullt av tiden och marken som hörde till det nya huset. Vinodling var för svårt så därför blev det saffran istället.
– Idén kom från ingenstans, för det är ingen annan som odlar saffran och i dagens samhälle man måste vara nytänkande och göra nånting annat för att kunna lyckas. Det är mer av den anledningen. Sen har vi marken då så att säga, säger Silvia Adamova Mutlu, som i höstas startade en saffransodling tillsammans med sin bror på föräldrarnas gård utanför Staffanstorp.
SVT Nyheter erfar att det pågår saffransodlingar på olika ställen i landet, bland annat på Stafva Gård på Gotland, där de odlar gutesaffran kommersiellt sedan 2009.
Blommor som gillar blåst
Familjen Adamov Mutlu upptäckte att saffrankrokus trivdes i samma miljö som vinplantor. De provade först i liten skala och märkte att det funkade. Saffranskrokusarna älskar vind enligt Silvia Adamova Mutlu.
– Ja, när man har googlat sig fram så är det samma miljö som i Iran och Afghanistan, det vill säga öppna ytor. Och det hade vi ju, det har vi ju jättebra här i Skåne, säger Silvia Adamova Mutlu.
Så nu växer det 8000 saffranskrokusar i den skånska jorden utanför Staffanstorp och de verkar älska just det blåsiga Skåne. Redan i år har de börjat blomma och slå nya lökar trots att skörden egentligen inte var väntad förrän till nästa höst.
Bonusskörd redan i år
– Det går jättebra. I år fick vi vår första skörd. Det var inte förväntat för man sätter lökarna i jorden i september och oktober och sen ska de inte skördas förrän nästa år. Men vi fick en liten bonus redan nu, säger Silvia Adamova Mutlu.
Hur mycket saffran blev det av det då?
– Det blev så mycket som fyra, fem gram. Inte så mycket mer. Men en liten bonus och en liten kick som gav oss lite mer kraft.
I varje krokus finns det tre orangeröda pistillmärken och det är dem man plockar av och gör saffran av, en av världens dyrbaraste kryddor och kanske en av de vackraste också. Saffran skördas för hand och för att få ett kilo saffran behövs det 100 000 blommor.
Utökar odlingen nästa år
Silvia Adamova Mutlu tror att lökarna de satt kommer att hålla fem, sex år ungefär.
– Ju längre de står i jorden ju mer kommer de att ge. De här krokuslökarna förökar sig precis som tulpanlökar. Sätter man en planta, får man tre, fyra plantor vid sidan om, så tanken är att dessa plantorna ska ner i jorden nästa år, fortsätter hon.
På andra sidan trädgården ligger ännu en åker, nyplöjd och redo att odla saffran på nästa år. Silvia Adamova Mutlu är glad och lite förvånad att det blommar redan i år och att det går att odla saffran i Staffanstorp överhuvudtaget.
– Det är helt fantastiskt det här hade vi absolut inte förväntat oss. Vi är så förvånade. När de första blommorna kom upp visste vi först inte hur vi skulle handskas med detta, säger hon till SVT Nyheter Skåne.
Staffanstorp blir Saffranstorp
Det var ju frost i går natt. Hur klarade krokusarna den?
– De klarade sig väldigt bra. Vi har till och med haft snö på dem för nån vecka sedan och då var man lite knäsvag. Nu ligger det jättemycket pengar där. De hade ju precis börjat blomma då. Men det gick jättebra. De är hur pigga och fina som helst, säger Silvia Adamova Mutlu.
Allt familjen gör för att saffranskrokusarna ska trivas är att rensa ogräs och hålla undan vilda djur med fågelskrämmor. Krokusarna behöver sol och vind. Ingen besprutning, ingen bevattning.
– Vi får kanske döpa om Staffanstorp till Saffranstorp nu, säger hon och ler.
FAKTA SAFFRAN:
Saffran (medellågtyska safferân, saffarân, ytterst av arabiska za˙farān 'saffran', 'järnoxid'), produkt som erhålls från pistillmärkena av växtarten saffranskrokus. Saffran har spelat stor roll såväl som krydda, parfym och färgämne som inom medicinen. Vid skörden plockas märkena av för hand – till 1 kg saffran åtgår cirka 100 000 blommor. Märkena innehåller ett mycket kraftigt gult färgämne, krocin, samt saffransolja, som ger kryddoften.
Saffran är utan jämförelse den dyraste kryddan och har ofta förfalskats. Kapsaffran, en produkt som till lukt och färgningsförmåga påminner om äkta saffran, har man utvunnit från lejongapsväxten Chaenoʹstoma croʹceum.
Saffran odlades 1500 f.Kr. i bl.a. Egypten och på Kreta. I samband med festligheter i antikens Rom användes saffran för att skapa vällukt. I Sverige omtalas kryddan tidigast från gravölet 1328 efter lagman Birger Petersson (heliga Birgittas far). Saffran som brödkrydda förekom vid danska hovet redan på 1400-talet, medan den i Sverige skall ha introducerats först av Stockholmsbagaren Mårten Kemmecker (död 1675). Från Stockholm spreds saffran främst i Östsverige och brukades i festliga sammanhang, bl.a. på Gotland i saffranspannkaka. Kryddan används ofta i lussekatter och annat bröd runt julen.
Ur: Nationalencyklopedin