Det dömda bilbrännarparet filmade sig själva strax efter de satt bilar i brand.

Här filmar bilbrännarparet sina dåd

Uppdaterad
Publicerad

Nu döms det par som varit åtalade för att ha anlagt bilbränder vid tretton tillfällen i somras. Vid gärningarna filmade paret sina anlagda bränder – något som under utredningen blev bevismaterial.

Ett par, en 26-årig man och en 22-årig kvinna, dömdes i dag i Lunds tingsrätt till fyra och ett halvt respektive fyra års fängelse för bland annat mordbrand och grov skadegörelse. Det dömda paret har under rättegången nekat till brott.

Det var i somras som paret började bränna bilar på tretton olika platser i södra Skåne. Mannen och kvinnan filmade sina gärningar och vid ett tillfälle även sig själva med eldslågorna i bakgrunden. Dessa filmer blev sedan bevismaterial under utredningen.

Greps vid brottsplatsen

Bilbränderna anlades i Kävlinge, Lund, Staffanstorp, Malmö och Trelleborg. Vid dådet den 27 juli i Kävlinge skadades totalt sju bilar. Det var också vid detta tillfälle som paret kunde gripas av polis på platsen då de befann sig i närheten av brottsplatsen.

Här brinner en av bilarna i Staffanstorp 5 juli 2019.

Kvinnan har under förhör menat att hennes pojkvän tvingade henne att utföra dåden. Hon menar att det är han som varit styrande.

– Rätten anser dock inte att detta kan frita henne från ansvar och inte heller i att det någon högre grad kan minska brottens straffvärde, med hänsyn till de många allvarliga brott hon varit delaktig i under flera månaders tid, säger chefsrådmannen Thed Adelswärd vid Lunds tingsrätt i ett pressmeddelande.

Bevis från kvinnans mobiltelefon tyder på att hon varit bekant med personer som var ägare till flera bilar som paret brände under sommaren 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.