Elever i Borgeby gör nya måltider av matrester

Uppdaterad
Publicerad

För klass 8D på Rutsborgskolan i Borgeby, utanför Bjärred, är det matlagning med rester på schemat. Överbliven mat på hemkunskapen förvandlas till nya måltider av eleverna.

Budskapet om varför det är viktigt att hushålla med matresurserna har gått hem hos eleverna i Borgeby.

– Det är bra för miljön och så sparar man pengar, säger Ester Jacobsson. Hon och klasskompisen Linn Ovesson gör quesadillas av bland annat överbliven tacofärs.

Slängs mycket mat

För att inspirera eleverna ska de med sina nya recept vara med i tävlingen Resterkocken som initieras av Sysav.

– Det är viktigt att ta hand om maten som produceras eftersom det slängs väldigt mycket mat, säger Pernilla Bergström, hemkunskapslärare på Rutsborgskolan.

Världen vinner på det

Anton Bengtsson har tagit till vara på potatis, lök och majs till sin och Yusuf Panas nötfärsgryta.

– Om fler tar vara på rester så tror jag hela världen vinner på det, säger han och smakar nöjt av sin nya måltid.

Se mer i klippet ovan när rester förvandlas till nyskapande rätter under hemkunskapen.

Anton Bengtsson och Yusuf Panas förvandlade matresterna till en nötfärsgryta. Foto: Linda Ekström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.