Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Backsvalan har minskat kraftigt i Sverige de senaste åren – men här finns det gott om dem. Det ställer till en del problem för kommunen. Se och hör mer i videoklippet. Foto: Ulf Lundh

Här häckar rödlistade fåglarna – i kommunens materialupplag

Uppdaterad
Publicerad

”Det är komplicerat” – relationsstatusen mellan Kristianstads kommun och de rödlistade backsvalorna just nu.

Samtidigt som fågelarten minskat kraftigt i Sverige under de senaste 25 åren, häckar de för fullt på Kristianstads kommuns materialupplag – och ställer till det en del för dem som jobbar där.

På kommunens upplag förvaras olika material i stora högar – till exempel jord, asfalt och grus från olika VA-projekt. Det är i de stora grushögarna som backsvalorna håller till.

Fåglarna har återkommit från år till år på alla Kristianstads kommuns tre materialupplag och de anställda har försökt undvika att gräva i högarna där backsvalorna häckar – men nu har man också satt upp skyltar som markerar var fåglarna tros finnas.

– Vi tar det säkra före det osäkra, säger Anna Palm som är enhetschef på tekniska förvaltningen.

I videoklippet berättar Anna Palm bland annat vad hon planerar framöver för att förbättra både för fåglarna och Kristianstads kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.