Stolpen är belägen mitt i cykelbanan vid järnvägsviadukten på Östergatan. En av många tillfartsvägar som nu fått en ansiktslyftning. Foto: Johan Dernelius

Här hamnade lyktstolpen mitt i cykelbanan: ”Gick lite fort på slutet”

Uppdaterad
Publicerad

Ombyggnaden av Stora torg i Eslöv var nästan klar när den plötsligt stod där mitt i cykelbanan – en lyktstolpe. Stolpen, som tvingar cyklisterna att gira för att undvika kollisioner, har nu blivit en rikskändis.

Alla som varit med om en ombyggnad vet att saker går fel. Vissa åtgärdas, andra upptäcks aldrig. Just det här misstaget uppdagades snabbt av alla cyklister som kom farande ner mot järnvägsviadukten i Eslöv.

– Det är ett ganska uppenbart fel. Det brukar alltid bli fel när man håller på med ett bygge och de rättar man till efter slutbesiktning. Det är inget speciellt, men just det här har blivit tydligt för allmänheten, säger Åsa Axén, projektledare på Lektus som håller i ombyggnaden av Stora torg.

Nu när slutbesiktningen är klar kommer stolpen att flyttas någon halvmeter. Tills dess står varningsskyltarna kvar. Foto: Johan Dernelius

Snart flyttas stolpen

Belysningsstolpen är mitt på cykelvägen som leder under järnvägsviadukten på Östergatan, något som Skånska Dagbladet var först med att rapportera.

– Man kan ganska tydligt se att stolpen hamnat där lampan ska hamna. Så det är ungefär en armlängds som vi nu ska flytta stolpen, säger Åsa Axén och fortsätter.

– Efter ombyggnaden av torget var detta en av de sista delarna som färdigställdes. Och det gick lite fort på slutet när man ville bli klar till slutbesiktningen.

Åsa Axén är projektledare från Lektus byggledning som har hand om ombyggnaden av Stora torg i Eslöv. – Det är ungefär en armlängds avstånd vi nu ska flytta stolpen. Foto: Johan Dernelius

Fakta om ombyggnaden av Stora torg:

Stora torg är klart efter ombyggnaden och öppnade redan före årsskiftet. Byggprojektet ligger fem månader före tidsplanen. Centrum, inklusive alla gator runt torget, beräknas öppna den 18 juni. På grund av coronapandemin skjuts invigningen av centrum till sommaren 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.