Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Bokar växer väldigt långsamt och därför känns det extra tråkigt att de har gett sig på de här träden som faktiskt har vuxit i 35 år, säger Otto Thott, vd på Skabersjö gods. Hör i klippet om stölderna på godset. Foto: SVT

Skabersjö gods misstänker vedtjuvar – 35-åriga bokar höggs ner

Publicerad

Vedtjuvar har varit framme på Skabersjö gods. Men man har inte nöjt sig med vedklabbar utan har sågat ner hela träd.

– Först trodde jag inte att det var sant, säger Otto Thott, vd på Skabersjö gods i Svedala.

Totalt har godset blivit av med ungefär 25 stycken 35-åriga bokar och björkar i olika åldrar. Hela träd har sågats ner och transporterats bort. På de flesta träd har kronorna lämnats kvar i skogen, men mest irriterande tycker Otto Thott att det är att mindre bokträd sågats ner och sedan lämnats kvar på marken.

– Det känns dubbelt tråkigt att man sågat ner dem och sen inte ens behagar använda dem, säger Otto Thott.

Dessutom har någon gått loss med motorsågen i lindallén längs Skabersjö slottsväg.

– Att man väljer att ta ett träd mitt i det här kulturlandskapet känns faktiskt som ett övertramp.

50-åriga ekar sågades ner

På godset misstänker man att det är människor på jakt efter gratis ved som har sågat ner träden. I höstas var trädtjuvar också framme i ett naturreservat i Tomelilla. 22 stycken 50-åriga ekar sågades ner och transporterades bort.

– Vi vet inte om det var privatpersoner eller företag. Det fanns tydliga spår efter skogsmaskiner på platsen, säger Olof Larne på Ystad-Österlenregionens miljöförbund.

På Södra skogsägarna har man inte hört talas om att nersågade träd är ett utbrett problem, däremot upplever man att stölderna ur virkeshögar har blivit fler.

– Vi har inte tagit någon på bar gärning, men vi har polisanmält stölder vid ett antal tillfällen, berättar John Karlström, områdeschef på Södra i Höör.

”Ökat med 300 procent”

En hög med till exempel 100 stockar kan ha minskat till 85 när den lämnas in till industrin.

– De är tunga stockar så det räcker inte med ett bilsläp. Du måste ha tillgång till någon typ av skogsmaskin eller en lastbil för att transportera bort dem, säger John Karlström.

Även John Karlström misstänker att det är det höga elpriset, som också har gjort att vedpriserna skjutit i höjden, som ligger bakom ökade stölder av ved och träd.

– Vedpriset har ju ökat med 300 procent vilket gör att vissa ser möjlighet att ta virke gratis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.