Foto: SVT Grafik

Här vill Hässleholm att nya fängelset ska byggas

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Hässleholms kommun utrett vilka platser som lämpar sig för ett nytt fängelse. En ny utredning ger förslag på sex olika platser där en kriminalvårdsenhet skulle kunna placeras i kommunen.

Hässleholm är en av flera skånska kommuner som är intresserade av att etablera ett fängelse med 250-300 platser. Det kan innebära uppemot 250 arbetstillfällen. Totalt har Kriminalvården haft möten med fem olika kommuner i Skåne som lämnat in intresseanmälan om att få ett fängelse.

Hässleholms kommuns utredning föreslår sex möjliga placeringar i Hässleholm, Vinslöv och Sösdala. Några av kommunens urvalskriterier är att fängelset ska ligga högst en kilometer från en busshållplats eller tågstation, och inrymma en yta på cirka 30 hektar.

Andra kriterier är att platsen inte ska ha närhet till hög bebyggelse eller ha för höga nivåskillnader, inte heller ligga ute vid industriområden eller vid större vattendrag.

Vill skapa nya jobb

– Hässleholms kommun har tappat flera statliga myndigheter och arbetstillfällen de senaste åren. Jag ser därför positivt på att man utreder möjligheterna för att etablera en större anstalt som skulle innebära nya jobb i Hässleholm, uppger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott tog upp frågan under onsdagen och föreslår till nämnden att godkänna utredningen. Utredningen kommer senare användas i kommunledningsförvaltningens dialog med Kriminalvården.

– Huvudanledningen till att vi vill ha en kriminalvårdsenhet här är att vi vill ha så många arbetstillfällen som möjligt. Samtidigt har vi all kommunikation, de som arbetar kan lätt ta sig hit från stora och små orter, säger Kenny Hansson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Tar många år

Efter att Svedalaborna i våras röstade nej till ett nytt fängelse så visade andra skånska kommuner intresse. Att bygga en ny anstalt är en  långa process, enligt Kriminalvården. Det innebär stora kostnader och kräver en långsiktig finansiering. Från det att beslut tagits om var anstalten ska byggas så bedöms processen ta cirka åtta år innan den kan tas i bruk.

– Efter att Kirsebergsanstalten i Malmö stängde så finns det ett behov av en ny i Skåne. Men det är i ett tidigt skede. Under hösten har vi haft möten med fem skånska kommuner som gjort intresseanmälningar. Vi är måna om att skapa oss en helhetsbild och låta alla komma till tals, säger Viktoria Rydholm, chef för Kriminalvårdens fastighetsenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.