När Carl Christian Tofte flyttade till sitt hus intill Pulken var han inte beredd på tranornas skådespel. Nu är han frälst sedan flera år tillbaka. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Se tranorna dansa loss vid Pulken

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av mars varje år fylls Pulken utanför Kristianstad av trandans, till glädje för fågelentusiasterna.  På onsdagskvällen var det runt 6 000 tranor som valde att övernatta där.

Carl Christian Tofte lever med tranorna runt husknuten.

– Det har blivit en grej som jag måste uppleva varje vår – att få följa det här skådespelet när de första tranorna kommer i början av mars. Sedan blir det bara mer och mer. De fyller landskapet under några veckor, säger Carl Christian Tofte.

”Inte som dansbandsveckan i Dalarna”

Tranorna mellanlandar vid Pulken under sin färd norrut. De äter, sover – och så dansar de sin karaktäristiska trandans.

– Sist på dagen, när de samlas innan övernattningen, är det mycket dans. Det böljar upp och ned. Det pågår mycket diskussion där ute i tranflocken om vem som är överst i hierarkin, säger Tofte.

– Dansen är ett socialt beteende. Ett sätt att agera mot och med varandra. Det är inte så att alla dansar här som på dansbandsveckan i Dalarna – utan det sker lite spontant i grupper eller två och två, säger Nils Waldemarsson, ordförande i Nordöstra Skånes fågelklubb, som också var på plats vid Pulken på onsdagskvällen.

För att minska risken för trängsel vid Pulken arrangerar Vattenriket i år livesändningar så att man kan titta på tranorna hemifrån.

I videoklippet får du se trandans och möta några tranentusiaster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.