Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här möter ukrainska Ira läkaren som räddade hennes liv Foto: Fredrik Svenningsson/SVT Arkiv Video: Helene BlobVisa alla (5)
Visa alla (5)

Här möter ukrainska Ira läkaren som räddade hennes liv

Uppdaterad
Publicerad
Hon höll på att kvävas som barn, men räddades av svenska läkare och pengar som samlades in från allmänheten. Nu är hon tillbaka i Sverige för att hylla läkaren som ledde arbetet med att hjälpa henne.

De har följts åt genom åren. Den ukrainska flickan Ira Shevchuk och läkaren i Malmö Agneta Troilius Rubin. Ira Shevchuk var bara några månader gammal när hon kom till Sverige första gången i mitten på 90-talet. En kärltumör täckte stora delar av ansiktet och hade så småningom kvävt henne om hon inte fått hjälp.

Pengar samlades in

Efter att Ira uppmärksammats i media strömmade bidragen för att hjälpa henne in. Insamlingarna organiserades av Skandinaviska barnmissionen och den som ledde det medicinska arbetet var Agneta Troilius Rubin.

– Det har varit en stor ära att få vara med och behandla henne, hon har hjälpt oss att utveckla våra metoder och gjort oss bättre på det vi gör, säger Agneta Troilius Rubin.

Ira Shevchuk överraskade Agneta Troilius Rubin på jobbet på sjukhuset i Malmö. Foto: Fredrik Svenningsson

Gick att rädda

Iras liv gick att rädda och hon har återvänt många gånger för att fortsätta behandlingen. Men den här gången handlar besöket inte om behandlingar utan om att Agneta Troilius Rubin ska gå i pension och Ira är här för att hylla henne.

– Jag är så glad att få vara med här idag och vill tacka henne för allt hon gjort för mig, säger Ira Shevchuk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer