Foto: Hans Larsson

Här odlas växterna i framtidens klimat

Uppdaterad
Publicerad

Framtidens klimat i Skåne kan nu simuleras i en helt ny odlingsanläggning på universitetet i Alnarp. Den toppmoderna biotronen kommer att bli ett viktigt verktyg för växtforskarna.

– Den är väldigt viktig för mig och många av mina kolleger som jobbar med växtvetenskap. Nu kan vi skräddarsy våra odlingsmiljöer med millimeterprecision. Det är en förutsättning för att min forskning ska bli så bra som möjligt, säger Mariette Andersson, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Den gamla biotronen från år 1979 har gjort sitt. Nu är det istället nya klimatkammare med modern teknik som ska hjälpa växtforskarna.

I 24 olika rum kan man ställa in olika väderförhållanden och därmed olika odlingsmiljöer där man testar hur växter utvecklas.

1000 kvadratmeter stor

– Vi kan gå från fem minusgrader till 45 plusgrader. Vi kan variera koldioxidhalten, temperaturen, luftfuktighet och ljussammansättning, säger Mariette Andersson.

I de olika kamrarna vill man att belysningen ska likna dagsljuset så mycket som möjligt, och det går därför att förändra ljusets färg och styrka.

–Vi vet att vi har förändrade omständigheter och då gäller det att kunna studera dem så att vi ligger före, säger Tomas Österman, forskningsassistent på universitetet i Alnarp.

Biotronens yta är på över 1000 kvadratmeter och priset för anläggningen landade på 88 miljoner kronor. De stora kamrarna gör den unik.

– I och med att det finns så mycket utrymme så skulle vi kunna tänka oss att det går att ta in något som avger regn och vatten från taket. Snö är lite svårare, men vi har ju kamrar som går ner till minusgrader så varför inte? säger Tomas Österman.

Framtidens klimat

Det är svårt att fastställa exakt hur framtiden kommer att bli, men forskningen här är viktig för att kunna ta fram nya grödor utifrån klimatförändringar. Troligtvis kommer forskningsarbetet att till stor del utgå ifrån att vi fått ett varmare klimat.

– Det som är relevant för framtiden är antagligen varmare scenarier med mer koldioxid i luften, säger Tomas Österman.

– I en kammare kan vi simulera norra Sveriges klimat, i en annan Skåne och i en tredje östra Afrika. Men vi kan naturligtvis också simulera fram en framtid och se hur de grödor som vi använder idag kan fungera i ett föränderligt klimat, säger Mariette Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.