Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmö stad ber om ursäkt och säger att saneringen av den lagliga graffiti-väggen var ”en olycklig miss”. Foto: Privat/SVT

Här rensar Malmö bort politisk graffiti inför Eurovision: ”Olycklig miss”

Uppdaterad
Publicerad

Politiska budskap till stöd för befolkningen i Gaza sanerades felaktigt av Malmö stad under måndagskvällen. Budskapen var målade på en laglig graffitti-vägg vid Folkets park i Malmö.

– Här har vi brustit och det är bara att erkänna det, säger Martin Lundin på gatukontoret i Malmö.

Graffitiväggen vid Folkets park är en av de platser i Malmö där det är tillåtet att affischera och måla för vem som helst. Så länge budskapen inte är olagliga ska de få vara kvar, tills de målas över av något annat. Men under måndagskvällen uppstod tumult vid platsen när en saneringsfirma beställd av Malmö stad plötsligt började sanera politiska budskap. Efter en stunds protester avbröts saneringen.

Malmö stad: ”Djupt olyckligt”

I ett pressmeddelande dagen efter kallar Malmö stad det för ”en olycklig miss”.

Eurovision song contest 2024

”Det står klart att det brustit i dialogen och att beställning tagits utan att kontroller gjorts av vilka förutsättningar som råder. Detta är djupt olyckligt då Malmö stad värnar det fria ordet”.

För dialog med konstnären

Malmö stad säger till SVT Nyheter Skåne att de menar att återställa väggen tillsammans med konstnären bakom budskapen.

– Planket är ju till för att värna det fria ordet. Igår har vi misslyckats med det. Här har vi brustit och det är bara att erkänna det. Insatsen var fel. I slutändan ligger ansvaret på oss, säger Martin Lundin på gatukontoret.

Och att det händer just denna vecka?

– Det är också olyckligt. Det är vi som har gjort fel här.

”Besviken och rädd”

I närheten av graffiti-väggen vid Folkets park bor Li Myrnäs. Hen är inte alls nöjd med den ”olyckliga miss” som Malmö stad stod för.

– Jag känner mig oerhört besviken och rädd för jag vill inte leva i en stad där man censurerar budskap i det offentliga rummet, säger hen.

Sen när saneringen genomförs under måndagskvällen i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Graffittiväggen vid Folkets park i Malmö sanerades felaktigt under måndagskvällen. Enligt Malmö stad var det ett misstag att saneringen beställts. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet