Här rings Skånes första 5G-samtal. Foto: Jon Loman/SVT

Här rings Skånes första 5G-samtal

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen slog en av de stora mobilnätoperatörerna på sitt nya 5G-nät i Skåne. Den nya tekniken finns nu tillgänglig i Malmö, Lund och Helsingborgs innerstad, för den som använder en telefon som har stöd för 5G.

Från Stortorget i Malmö ringdes på onsdagen det första samtalet över ett kommersiellt 5G-nät i Skåne.

Den nya tekniken handlar främst om att få upp hastigheten på dataöverföringen mellan mobiltelefoner. Detta behövs när allt fler nu använder sig av videosamtal och andra appar där stora mängder data skickas och tas emot.

– I början blir det inte jättemycket skillnad men efter hösten så kommer man att uppleva mycket högre hastigheter och snabbare svarstider, det blir en kraftig förbättring av 4G kan man säga, säger Per Stigenberg, teknisk direktör hos Tre i Skandinavien. 

När kommer 5G-nätet att ha samma täckning över Skåne som 4G-nätet har idag?

– Det är en bit ifrån men vi kommer att börja i städerna och bygga ut där det bor mycket folk och rör sig mycket folk. Det är svårt att ge någon exakt tidsplan, säger Per Stigenberg.

De nya 5G-masterna har den senaste tiden blivit vandaliserade bland annat i England. Vad säger ni om det?

– Det har ju förekommit visst sabotage även i Sverige. Det blir ju olyckligt om en mast förstörs och någon i nöd och då inte kan ringa 112, så vi följer den debatten med största allvar, säger Per Stigenberg.

Till vem gick då Skånes första 5G-samtal? Det kan du se i videon.

Per Stigenberg, teknisk chef på Tre i Skandinavien och Fredrik Wiberg, bygg- och installationschef på Tre. Foto: Firas Razak/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.