Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmöbon Siavosh Derakhti har både sommarpratat och prisats för sitt arbete mot antisemitism och främlingsfientlighet. Nu samlar han, tillsammans med nätverket UMAF, in förnödenheter till drabbade i Turkiet och Syrien. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Siavosh vill hjälpa överlevare efter jordbävningen – startar spontan insamling

Uppdaterad
Publicerad

Insamlingen är ett av alla lokala initiativ som nu drar igång för att stötta de som drabbats av jordbävningen i Turkiet och Syrien.

– Jag hoppas hela civilsamhället agerar tillsammans, säger initiativtagaren och Malmöbon Siavosh Derakhti.

Det sprakar i en fältkamin på stortorget i Lund, på backen står en kasse med barnjackor bredvid ett ihoprullat liggunderlag.

Insamlingen är i startgroparna – men initiativtagaren Siavosh Derakhti, grundare av föreningen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet, Umaf, hoppas den ska kunna göra skillnad för överlevare som förlorat allt i jordbävningen.

Tidigare har föreningen åkt ner med förnödenheter till Ukraina. Nu riktar man fokus söderut.

Ett hundratal kaminer till drabbade

Siavosh Derakhti har följt rapporteringen, och sett filmer på barn som dras ut ur rasmassorna. Det fick honom att agera. Föreningen har hittills lokaliserat ett hundratal fältkaminer som de vill skicka ner. Nu hoppas de allmänheten vill bidra med det de kan.

– Ibland är vi lyckligt lottade att vi är från ett fantastiskt land som Sverige. Kan man vara med och bidra, gör vi det tillsammans, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.