Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Tången är slajmig, säger Tahzeeb Fatima, som samlar in tång tillsammans med klasskompisarna i nian på Värner Rydénskolan. Se mer i klippet. Foto: Julia Wiberg/SVT

Här samlar Rosengårdseleverna blåstång: ”Slajmigt”

Uppdaterad
Publicerad

Hur mår Östersjön egentligen? Det ska niondeklassarna på Värner Rydénskolan i Malmö hjälpa till att ta reda på. I veckan var de vid brofästet för att samla blåstång som ska analyseras av forskare.

Se när eleverna samlar blåstång vid Brofästet i Malmö i klippet ovan.

Blåstången vajar i vattnet vid Brofästet i Malmö, och eleven Tahzeeb Fatima klipper av den och lägger den i en plastpåse.

Blåstången och dess ekosystem är en bra indikator för att ta tempen på hur Österjön mår. Forskningen som eleverna deltar i ska förhoppningsvis bidra till att få en bild av hur den biologiska mångfalden i tångskogen påverkas av klimatförändringar.

Christopher Häll, lärare på Värner Rydénskolan, tycker att insamlandet väckt engagemang, det är kul för eleverna att göra ett ”riktigt” projekt.

– Eleverna ser saker som jag inte ser, säger Christopher Häll.

”Kul att forska”

Forskningsprojektet är på uppdrag av Nobelprismuseet och involverar flera skolor i landet. Efter insamlandet ska alla klasser göra en vetenskaplig affisch om vad de lärt sig. Bästa affisch utses på Nobelprismuseet i Stockholm senare i år.

Abas Tawab och Zeinab Al Miyahi tycker att det vore kul att vinna tävlingen och åka till Stockholm.

–  Det handlar inte om att vinna, det handlar om få kunskap, berättar Abas Tawab.

–  Och att ha det roligt också, säger Zeinab Al Miyahi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.