Tunneln går under Nobelvägen, vid Södervärn och har tidigare varit en mörk plats. Foto: Rickard LööfVisa alla (5)
Visa alla (5)

Här ska upplyst konst ge trygghet i tunneln

Uppdaterad
Publicerad

Rädslan för överfall gör att många inte vågar passera vissa gång- och cykeltunnlar när det är mörkt. Vid Södervärn i Malmö invigdes idag en belyst konstinstallation som ska skapa trygghet. Lokala konstnärer har skapat den tillsammans med skolelever.

På ena tunnelväggen har lokala konstnärer stått för utformningen, på den andra elever från Sofielundsskolan och Kastanjeskolan. Fantasin har fått flöda fritt.

– Jag har gjort streckgubbar som ska efterlikna min vardag. Ibland känns det som att mitt huvud ska explodera, säger Simon Henriksson.

Foto: Rickard Lööf

Ett annat av elevernas konstverk består av två hjärtan med en kvinnlig respektive manlig symbol i.

– Det ska väcka tankar om homosexuella. Alla vet att de har samma rättigheter som vi andra, men det finns många som inte accepterar dem. I framtiden ska de göra det, säger Zerin Khalin, som har skapat konstverket.

Foto: Rickard Lööf

Incidenter har förkommit

Tunneln går under Nobelvägen vid Södervärn och har varit mörk och otrygg. Många har dragit sig för att gå igenom den.

– Speciellt unga tjejer och kvinnor har tyckt att det har varit en otrygg miljö. Vi har haft några incidenter, och tyvärr också en våldtäkt i närheten. De här mörka miljöerna som kanske inbjuder till övergrepp eller hotfulla situationer vill vi komma ifrån, säger Hjalmar Falk, utvecklingssamordnare på gatukontoret, Malmö stad.

Ett tjockt glas, som ska förhindra skadegörelse, täcker konstverken. Ytan är hård och ska göra det lätt att ta bort eventuellt klotter.

Och bland skoleleverna finns en viss stolthet.

– Jag känner mig hedrad. Jag kan kanske berätta det för mina barn så småningom, säger Simon Henriksson.

Foto: Rickard Lööf
Foto: Rickard Lööf

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer