Det var under en kväll i september förra året som det uppstod bråk på en parkeringsplats intill en skola på Rosengård. Flera unga män var på plats och två av dem började bråka, varpå den ena mannen sköt tre skott.
Tidigare samma dag hade polisen på kamerasektionen span genom kameran vid parkeringen. Detta eftersom de kunde se flera kriminella personer röra sig vid platsen.
Och på kvällen kunde polisen i realtid se att tre skott avfyrades.
– Vi anropar våra patrullerande kollegor på plats, ger en tydlig lägesbild och detaljerade signalement av gärningsmannen, säger Adrian Fusoi, en av de poliser som såg brottet när det skedde.
Kunde man förebyggt brottet helt i detta fallet?
– Så länge ett brott inte har begåtts ingriper vi inte. Det var först när vi såg vapnet som vi agerade, säger Jimmy Lindin.
”En avgörande roll”
Mannen greps bara minuter senare och i december dömdes han för grovt vapenbrott, grovt olaga hot och framkallande av fara för annan. Han menar själv att han agerade i nödvärn.
– Det är inte ens säkert att detta brottet kommit till polisens kännedom om det inte vore för kamerorna, säger Jenny Olovsson, åklagare i fallet.
Hon menar också att det var avgörande att patrullerande polis fanns nära platsen, kunde gripa mannen och därmed säkra teknisk bevisning.
– Det var många vittnen på platsen som såg detta, men det var ingen som ville säga något överhuvudtaget under utredningen. Därför hade kamerorna en avgörande roll.
Realtidsbevakning dygnet runt
Under året kommer fler av polisens kameror sättas upp i Malmö – minst 40 stycken.
– Just nu har vi folk som tittar live under dagen och kvällen, men i slutet av året är målet att vi ska kunna ha realtidsbevakning dygnet runt, säger Jimmy Lindin, sektionschef vid polisen.
Domen från Malmö tingsrätt har överklagats och en ny förhandling ska ske i februari i hovrätten.