Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Tjulander övervägde att avsluta sitt liv när han inte klarade av att betala sina skulder och mådde som sämst. Nu har han tagit initiativ till ett nätverk mellan myndigheter som ska hjälpa skuldsatta. Foto: Maria Petersson/SVT

Fredrik var överskuldsatt – övervägde självmord men hittade en väg ut

Uppdaterad
Publicerad

Om tre månader försvinner Fredrik Tjulanders namn från Kronofogdens register och han är helt skuldfri. Men resan dit har varit lång och kantats av självmordstankar och psykisk ohälsa. Nu använder han sina erfarenheter för att förbättra situationen för andra som är överskuldsatta.

Det var efter en skilsmässa som Fredriks psykiska sjukdom gav sig till känna och han drog på sig stora skulder. Han fick efter några års väntan diagnosen bipolär sjukdom och kunde behandlas. Men skuldberget fortsatte samtidigt växa och samtalen med Kronofogden gick dåligt, enligt Fredrik.

– Jag mejlade dem hur mycket som helst och förklarade min sjukdom, att den innebär ökad risk för självmord och att jag mår väldigt dåligt. Men då svarade de genom att skicka poliser hem till mig när jag var själv hemma med vår treåriga dotter.

Planerade sin död

Polisen följde med Kronofogden hem till Fredrik eftersom man bedömde att det fanns risk att han skulle ta sitt liv. Men det i sig var livsfarligt, menar Fredrik.

Hans hälsa försämrades alltmer till den grad att han kände att självmord var enda utvägen.

Fick idé om samarbete

Vändpunkten i Fredriks liv kom när han fick kontakt med en kurator.

– Kuratorn följde med mig upp till Kronofogden och förklarade för dem att det inte funkar att göra så här med en människa som har en livsfarlig diagnos.

Då föddes tanken hos Fredrik på att man skulle försöka föra samman de olika myndigheterna och aktörerna som skuldsatta människor har kontakt med, och i ett tidigare skede fånga upp personerna.

Fredrik Tjulanders erfarenheter ledde till att han flera år senare tog initiativ till nätverksskapande kring överskuldsättning och hälsa som ska införas i höst.

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med:

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa

Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Mind – ideell förening mot psykisk ohälsa

Telefon: 90101 alla dagar klockan 06.00-24.00

Chatten nås via mind.se dygnet runt.

Jourhavande medmänniska

Telefonjour alla dagar klockan 21.00-24.00

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst 

Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00.

Hemsidan hittar du här.

Självmordslinjen

Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa.

Telefon: 901 01

SPES

För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00.

Telefon: 020 -18 18 00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.