Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet släpps grisarna utanför Sjöbo ut på sommarbete. Till höger i bild Lina Larsson, affärsutvecklare på Krav. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Trendbrottet: Fler köper kravmärkt kött – gick ner under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Sjöbo har årets kultingar nyss släppts ut på grönbete. Efter några tuffa år när efterfrågan minskade ser kravbonden Rickard Nilsson positivt på framtiden.

– Vi var tvungna att dra ner i fjol – men nu drar vi upp igen, säger Rickard Nilsson.

Många har haft mindre pengar än vanligt de senaste åren – och det har märkts bland annat på konsumtionen av kött. Försäljningssiffrorna för kravmärkt kött minskade.

– När man har mindre pengar i börsen blir det lite prioriteringar i ekonomin och det förstår man ju, säger bonden Rickard Nilsson som föder upp kravgrisar utanför Sjöbo.

Men nu verkar det ha vänt. Under sista kvartalet 2023 ökade försäljningen av ekologisk mat för första gången på tre år – och ökningen har hållit i sig.

– Nu säljer vi allt vi producerar och mer därtill egentligen också, säger Rickard Nilsson.

På tisdagen arrangerades ”grissläpp” på Rickard Nilssons gård – se grisarna skutta ut på grönbete i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.