Ovanlig uggla lockade Malmöbor: ”Hundratal som tittade”

Uppdaterad
Publicerad

Den finns främst i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Inte konstigt att lappugglan som var på Malmöbesök lockade massor av fågelskådare till Kungsgatan i Malmö på lördagen.

Lappugglan är en av världens största ugglor. Längden kan vara upp till 70 centimeter och vingspannet 135-160 centimeter. Som namnet antyder så håller den vanligtvis till i norra Sverige, men sorkrika år så kan den dra sig söderut.

Hundratal skådare på plats

Kanske var det snön eller sorkarna eller båda, för under lördagen satt en lappuggla i ett av träden vid Kungsgatan i Malmö. Och fågelskådarna var inte sena att strömma till för att titta och kanske få ett nytt kryss i sina listor.

– När jag gick förbi stod det nog ett hundratal där och tittade, säger Lasse Flygare.

– Jag kollade upp i trädet och där satt en uggla stor som en katt ungefär.

Sårbar art

Totalt finns det cirka 800 vuxna lappugglor i Sverige. Det gör att arten är rödlistad och anses vara sårbar. Ett par av hoten mot den är bristen på boplatser när skog avverkas och handeln med sällsynta arter och deras ägg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.