Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när den elektriska flygbåten testas för första gången mellan Malmö och Köpenhamn i klippet ovan. Foto: Candela/Marko T Wramén

Elektriska flygbåtar kan bli ny passagerartrafik i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan flygbåtstrafiken mellan Malmö och Köpenhamn vara tillbaka, denna gång eldriven och snabbare. SVT Nyheter var på plats när den nya bärplanstekniken över sundet demonstrerades.

För drygt 20 år sedan försvann flygbåtarna från Öresund, men nu kan de göra comeback. Teknikföretaget Candela har tagit fram elektriska bärplansbåtar som skapar nya förutsättningar för passagerartrafiken i Öresund.

– Syftet med detta är att visa på att med modern teknik på fartyg kan vi åka fossilfritt fort över vattnet, säger Erik Eklund, chef för kommersiella fartyg på Candela.

Färjeversion över sundet

Nästa år ska företagets färjeversion, med plats för ett 30-tal passagerare, sättas in i kolletivtrafiken i Stockholms skärgård. Men företaget ser också möjligheter att återuppta flygbåtstrafiken i Öresund.

Behövs verkligen dessa flygbåtar när vi har en bro där både bil- och tågtrafik går?

– Jag tror att det är väldigt många som saknar de gamla båtarna från förr. Finns det då en möjlighet att kunna åka billigare ifrån Malmö till Köpenhamn än tåget, så tror jag att det kommer bli väldigt uppskattat, säger Erik Eklund.

Se när den elektriska flygbåten testas för första gången mellan Malmö och Köpenhamn i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.