Målet är att utveckla en framtida ostbåge med hög kommersiell faktor. Detta var några av utmaningen för de fem lagen på institutionen för livsmedelsteknik på Lunds universitet.
Eleverna hade tagit ut svängarna och fick motivera sina val av ingredienser som kanel, nässla, blåbärscheescake och väldigt stark peppar.
– Vi ser detta som ett utmärkt tillfälle att omsätta teori i praktik. Har man en vision om att skapa en ny produkt, så är det rätt mycket teknik som krävs. Studenterna har fått klura ut hur man tar ner en smak och lägga in den i en olja, säger Karolina Östbring, universitetslektor i livsmedelsteknik.
Här är smakerna som vann:
Vinnare blev grupp 2, med smakerna:
Kategori ”salt ostbåge”: röd miso med nässla.
Kategori: ”söt ostbåge”: blåbärcheesecake.
Juryns motivering:
Smak: bra hetta, bra sälta, mycket umami och balanserad.
Teknik: jämn coating och går att producera storskaligt.
Kommersiellt: ser många utmaningar.