Anna Jönsson och David Lundgren poserar, framför juryn i ostbågetävlingen, med varsin påse ostbågar i händerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Jönssons lag hade skapat en ostbåge med smak av röd miso och nässlor medan David Lundgrens lag skapat en bearnaisesås med ramslök. Foto: Johan Dernelius

Studenterna i Lund gör egna ostbågar – med framtidens smaker

Uppdaterad
Publicerad

Sällan har ostbågar debatterats så mycket på Lunds universitet. Som en del av utbildningen fick studenterna ta fram helt nya okända ostbågssmaker och testa dem på en jury bestående av branschfolk.

Målet är att utveckla en framtida ostbåge med hög kommersiell faktor. Detta var några av utmaningen för de fem lagen på institutionen för livsmedelsteknik på Lunds universitet.

Eleverna hade tagit ut svängarna och fick motivera sina val av ingredienser som kanel, nässla, blåbärscheescake och väldigt stark peppar.

– Vi ser detta som ett utmärkt tillfälle att omsätta teori i praktik. Har man en vision om att skapa en ny produkt, så är det rätt mycket teknik som krävs. Studenterna har fått klura ut hur man tar ner en smak och lägga in den i en olja, säger Karolina Östbring, universitetslektor i livsmedelsteknik.

De fem lagen bjöd på ett tiotal nya ostbågssmaker. Juryn bedömde smak, teknik och hur kommersiellt gångbar den kunde vara. Foto: Johan Dernelius

Här är smakerna som vann:

Vinnare blev grupp 2, med smakerna:

Kategori ”salt ostbåge”:  röd miso med nässla.

Kategori: ”söt ostbåge”: blåbärcheesecake.

Juryns motivering:

Smak: bra hetta, bra sälta, mycket umami och balanserad.

Teknik: jämn coating och går att producera storskaligt.

Kommersiellt: ser många utmaningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.