Henning Persson och Oddbjörn Aasvold vid ett av Skånes mest förorenade områden.

Här undersöks en av Skånes mest förorenade platser

Publicerad

Kampen fortsätter för att göra Skånes mest förorenade platser giftfria. Fem områden är färdigsanerade, nu kan en kemtvättstomt i Osby vara näst på tur.

I Sibbarp utanför Osby ligger fastigheten där det tidigare varit en kemtvätt. Marken står på listan över de mest förorenade platserna i Skåne. Nu pågår där intensiva undersökningar som ska leda fram till en sanering.

Av cirka 80 platser med den högsta riskklassen har fem objekt i Skåne hittills blivit färdigsanerade. Det handlar om Gasverkstomten, Midolprodukter, delar av BT Kemi,  en kemtvätt i Kristianstad och Klippans läderfabrik (se faktaruta).

Föroreningen har spridit sig

I Sibbarp är huvudproblemet att det finns höga halter av klorerade lösningsmedel i marken. Det har spridit sig till brunnar flera hundra meter bort. Nu ska Sveriges geologiska undersökning (SGU) ta reda på den exakta omfattningen.

– Faran med lösningsmedelsföroreningar är att det kan övergå i gasform och påverka inomhusluften. Det kan också övergå i grundvattnet eller ner i ån. Just här är det koncentrerat i jord, säger Henning Persson, projektledare vid SGU.

De borrar sig ner i marken, värmer upp föroreningarna med hjälp av en sond och analyserar den gas som avges. Det hjälper dem att beräkna hur många kubikmeter jord som måste saneras.

Marken ska göras giftfri

I uppdraget ingår också att ta fram förslag på en metod för att göra marken giftfri. Ännu är det inte bestämt när saneringen av Sibbarp kan starta, men från kommunens sida är de ändå glada att arbetet går framåt.

– Kommunen har varit bekymrad över området länge. År 2013 införde man förbud mot uttag av vatten från enskilda brunnar och drog fram en provisorisk vattenledning till sju av fastigheterna. Det är väldigt allvarliga föroreningar, säger Oddbjörn Aasvold (M), ordförande i Osbys miljö- och byggnadsnämnd.

Se i inslaget ovan hur arbetet med provtagningen går till.

Länsstyrelsen har tagit fram en lista över cirka 80 förorenade områden med högst prioritet, de som den högsta riskklassen. Av dessa har fem platser kunnat plockats bort från listan efter att de blivit färdigsanerade.

1. Norra delen av BT Kemi blev färdigsanerad år 2009. På platsen låg ett företag som producerade växtbekämpningsmedel. Där hittades nedgrävda tunnor med gift.

2. Gasverkstomten i Kristianstad blev färdigsanerad år 2012. I marken fanns tidigare flera gifter, bland annat cyanider.

3. Midolprodukter i Råå blev färdigsanerad år 2014. Företaget tillverkade bekämpningsmedel som år 2009 hittades i jorden.

4. Klippans läderfabrik är färdigsanerad. En efterkontroll ska göras år 2023. Vid det gamla garveriet hittades höga halter av krom och arsenik.

5. Kemtvättstomten på Bomgatan i Kristianstad har sanerats. Där ska göras en efterkontroll år 2024. Här fanns höga halter av klorerade lösningsmedel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer