Flickslända i Bunkeflostrand. Foto: Esfar Ahmad

Härmar hanars utseende för att slippa sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren pågår en intensiv parningsperiod för svenska sländor. För att skydda sig från alltför täta parningsförsök har vissa honor förändrat sitt utseende till att efterlikna hanar. Förväxlingen gör att honorna slipper sexuella trakasserier.

– Det finns tre typer av honor, en av dessa typer har utvecklat detta utseende, säger Erik Svensson, professor från Lunds universitet.

I maj, juni och juli kläcks sländorna och kommer upp från vattnet. Då lever de en kort och intensiv säsong som vuxna sländor.

– Under sitt korta liv utsätts sländhonorna för många parningstrakasserier, säger Erik Svensson.

För att undvika detta har därför honor av vissa flicksländearter utvecklat ett skydd mot parningstrakassaserier. De har ändrat färg till att efterlikna hanarna.

– De härmar genom att de har samma färg som hanarna på mellankroppen och bakkroppen, säger Erik Svensson.

Han visar upp två flicksländor, en hane och en hona. De ser näst intill identiska ut, båda två med en blå färg på kroppen.

– De ser likadana ut och den enda skillnaden mellan dem är att hanarnas genitalier sticker ut på bakkroppen och att honorna är aningen större för att kunna lägga ägg, säger han.

Effektiv metod

Studien utförs på skånska flicksländor i bland annat Bunkeflostrand. Enligt Erik Svensson är det tydligt vad färgändringen har inneburit för honorna.

– De här hanlika honorna utsätts för färre parningstrakasserier och har lägre parningstakt, säger Erik Svensson som forskar i evolutionsbiologi på Lunds universitet.

Några andra tydliga fördelar av färgändringen har forskarna inte kunnat hitta.

Erik Svensson, forskare i biologi vid Lunds universitet. Foto: Esfar Ahmad

Vanligt i Sverige

Att det finns honor som ändrar utseendet för att slippa bli störda av hanar har forskare vetat ganska länge, men det är först nu som sländorna i nordeuropa undersöks.

– Det har inte gjorts så mycket studier på sländorna här, säger Erik Svensson.

Under långtidsstudierna i Skåne har det visat sig att de hanlika honorna är vanligare i Nordeuropa än på andra platser där samma art förekommer. En förklaring kan vara att den korta sommaren i norr innebär en intensiv parningsperiod för sländorna, något som intensifierar uppvaktningen.

– Det är just under de här intensiva parningsperioden som honorna kommer upp och måste undvika trakasserierna, så de inte drabbas av försämrad kondition och därmed inte kan lägga lika många ägg, säger Erik Svensson.

– I norra Europa är det en väldigt kort parningssäsong, därför är behovet större för hanlika honor här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.