Pepsi söker vård för sitt öga. Foto: Bernard Mikulic

Hårt tryck på skånska djurkliniker

Uppdaterad
Publicerad

De skånska djurklinikerna har just nu väldigt mycket att göra. Anledningen är att allt fler skaffar husdjur under pandemin samtidigt som det råder brist på både veterinärer och utbildade djurskötare.

Katten Pepsi har en celltillväxt i ögat men verkar inte alls ha ont. Ägaren tror att Pepsi är blind på ögat och nu är det dags för kontroll på Landskronas smådjursklinik. Trots semestertider så har de skånska djurklinkerna väldigt mycket att göra.

– Det är riktigt högt tryck. Vi har mer att göra än vi någonsin har haft förut, säger Karin Löfqvist, verksamhetschef och chefsveterinär på Anicuras 13 skånska djurklinker.

Hon fortsätter:

– Vi tror att det handlar om att folk är hemma mer. Man reser inte utomlands, man håller sig hemma och man är aktiv med sina djur och i takt med det är det också en ökad risk att de drabbas av skador och sjukdomar.

Brist på personal

– Vi har en generell brist på veterinärer och legitimerade djursjukskötare i Sverige och det är svårt att hitta personal som är specialiserad. Jag är lite bekymrad. Det är en svår balansgång att upprätthålla en god vårdkvalitet och samtidigt kunna ta hand om sin personal, säger Karin Löfqvist.

Veterinär Andrea Lundblad kollar trycket i Pepsis öga och letar efter sår och infektioner. Till slut kommer hon fram till att det troligtvis handlar om en tumör och att ögat måste opereras bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer