Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Djurmarknaden i Hästveda arrangeras årligen och är en av de få som finns kvar i landet.

Hästar och smådjur säljs på årets traditionella djurmarknad

Publicerad

Djurmarknaden på Hästveda marknad är en av de få som finns kvar i Sverige. SVT gjorde ett besök bland hästar och smådjur.

Hästveda marknad utanför Hässleholm besöks årligen av cirka 80 000 personer. Förutom karuseller och hundratals marknadsstånd arrangeras det årligen en populär djurmarknad i byn. På torsdagen lockade den ett stort antal besökare.

– Det är en av få djurmarknader i Sverige, en ganska stor marknad med ett 30-tal hästar samt mängder av kaniner, höns och andra smådjur, säger Andreas Rosengren, arrangör.

För många år sedan såldes det även nötkreatur och grisar på marknaden, men det är numera förbjudet. Anledningen är att EU införde restriktioner mot transport av klövdjur i samband med mul- och klövsjukan.

Vill bevara traditionen

En av säljarna på plats var Petra Boéthius från Svedala. Hon tog med sig nio hästar till marknaden.

– Vi tycker att det är härligt att bevara det här med hästmarknad, för det är mycket gemenskap och en social grej, säger hon.

Flera djurvärdar var på plats för att se till att djuren hade vatten, mat samt att smådjuren hade skugga. Alla hästar som såldes blev dessutom kontrollerade av en veterinär.

– Vi ser till att de har pass, kontrollerar hästens identitet och ser till att de är friska. Hittills ser det bra ut, det är ingen som skulle köra hit med en sjuk eller skadad häst, säger August Nilsson, distriktsveterinär.

Se inslaget ovan med djuren på marknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer