Nu hittas alltfler misstänkta spår efter människor i den sjunkna skogen.
Dykaren och arkeologen Arne Sjöström jublade där nere på botten, när han i helgen hittade det som forskarna tror är en stor träkonstruktion för att fånga fisk.
Om det är som de hoppas, är detta det hittills äldsta fångstredskap som hittats på havsbotten utanför den svenska kusten. Det är ungefär fyra gånger två meter stort och ligger inkilat i leran. Det ska åldersbestämmas med C 14-metoden inom kort, men misstänks vara 8 000-10 000 år gammalt. Forskarna behöver invänta tillstånd innan de kan gräva fram det misstänkta redskapet, men de kallar redan sitt fynd unikt:
-Det är klart att man blir jätteglad, säger Kjell Andersson, forskningsingenjör vid Lunds tekniska högskola.
Tallskogen på havets botten är fortfarande inte fullständigt kartlagd, men uppskattas vara flera kvadratkilometer stor. Den sträcker sig minst ut till 30 meters djup.
Frånvaron av skeppsmask gör att den, trots att den har uppemot 10 000 år på nacken, är förvånansvärt välbevarad.
-Träden är nästan som färska när man drar upp dem, med rotsystem och allt, säger Kjell Andersson.
I samma område har dykarna också hittat tjärbloss och träkolsrester, som tyder på att människor eldat där, däremot ännu inga boplatser.
I slutet av 1980-talet undersöktes undervattensskogen i en första omgång. Nu har nya undersökningar inletts, den här gången med en avsevärt bättre teknik.
Sjöfartsverket, Kustbevakningen, Lunds universitet och flera andra myndigheter och företag samarbetar i ett tvärvetenskapligt projektet, som kallas Havsresan.
Målet är att få en bättre bild av den kustnära havsbotten utanför Österlen. Dagens sjökort är bara en grov skiss över vad som finns där, påpekar Kjell Andersson.