Heidi Avellen, politisk chefredaktör på Sydsvenskan. Foto: Johan Dernelius

Heidi Avellan tror inte på S-stöd från mitten

Uppdaterad
Publicerad

Som politisk chefredaktör på Sydsvenskan följer hon noga varje steg i Malmöpolitiken. Hon tror att Katrin Stjernfelt Jammeh kommer att få det svårt att hålla sig kvar som kommunstyrelseordförande i fyra år.

Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan, följer vad som sker i Malmöpolitiken. Hon tror inte socialdemokraterna ska räkna med stöd från mittenpartierna, även om Katrin Stjernfeldt Jammeh har sträckt ut mer än en hand åt dem.

– Den stora stötesten blir att Liberalerna och Centerpartiet är inne på att de skulle bryta det socialdemokratiska styret och då har de hela tiden den tanken framför sig, säger Heidi Avellan.

Hon tillägger att kommunalpolitik i allmänhet är pragmatisk så de kommer troligen att kunna göra upp i vissa sakfrågor. Svårare blir det med Moderaterna, tror hon.

– Det framstår som de är de två huvudmoståndarna. Det är Moderaterna som har burit allianstanken och de verkar vara tämligen bekväma med att söka stöd hos SD, vilket gör det ytterligt svårt för socialdemokraterna.

Tror du Katrin Stjernfeldt Jammeh kommer att sitta kvar och styra Malmöskutan under fyra år?

– Om hon får igenom en första budget blir det mycket bättre odds för henne men det är ju svårt att se henne kunna styra. Inte bara för att det är ett minoritetsstyre utan för att det handlar om partier som så gärna ville ha bort ett socialdemokratiskt styre. Det är svårt att se att de inte kommer att ta chansen och förverkliga den drömmen lite senare, säger Heidi Avellan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.