Under måndagsmorgonen var det många i Rønne som vaknade till ett strömlöst Bornholm. Foto: Hannibal Hanschke

Hela Bornholm blev strömlöst på måndagsmorgonen

Uppdaterad
Publicerad

Hela den danska ön Bornholm blev strömlös på fredagsmorgonen. Orsaken var ett fel i Bornholms lokala nät som gjorde att en kabel kopplades bort. Vid halv tio-tiden fick delar av ön strömmen tillbaka tack vare lokal elproduktion.

Strömmen till Bornholm bröts strax före klockan 8 på måndagsmorgonen efter ett fel i danska Energinets anläggning. Felet medförde att havskabeln som förbinder ön med fastlandet, kopplades bort.

Direkt efter larmet förbereddes för insatser av det lokala Bornholms Energi og Forsyning (Beof).

– Vi är i gång med att starta upp vår beredskap så att vi är redo om det blir nödvändigt, sa Klaus Vesløv på Beof, på måndagsförmiddagen.

Aktivitet runt ön

Elnätsägaren Trefor Elnet Øst bekräftar att avbrottet gällde hela ön, men att ungefär en tredjedel av ön fick tillbaka elektriciteten vid 9.30-tiden tack vare elproduktion på ön.

Trefors presschef Anya Palm ville inte spekulera i orsaken till avbrottet. Det beskrevs först bara som ”en havskabel som drabbats av ett fel”.

– Vi är på det klara med att det varit aktivitet kring Bornholm de senaste veckorna, så det är viktigt att säga att vi inte vet än vad som skett. Det finns ingen anledning att spekulera. Det rör sig troligen om ett helt vanligt strömavbrott, sa Anya Palm på Trefor.

Bortkopplad kabel

Enligt svenska Eon, som står för öns förbindelse till det svenska elnätet på fastlandet, ska orsaken till strömavbrottet ha varit ett mindre fel på Bornholm.

– Det var ett fel i Bornholms lokalnät som medförde att vår skyddsutrustning i Sverige kopplade bort kabeln och vårt ledningsnät, sa Peter Hjalmar, regionchef på Eon Sverige, till TT vid lunchtid på måndagen, och fortsatte:

– Efter samråd med Energinet kunde vi konstatera att det var ett fel i deras anläggning och därefter driftsätta vår kabel igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.