Helsingborg – Känslig omorganisation av musikskolan

Uppdaterad
Publicerad

En nedläggning, säger ena sidan. En satsning, säger den andra. Det har stormat rejält kring kommunala musikskolan i Helsingborg den senaste tiden.

Musikskolan genomgår just nu en omorganisation och det är den som rör upp känslorna. Anledningen till förändringen är enligt verksamhetschefen Marianne Westholm att skolan ska bredda sin verksamhet, man har ett vikande elevunderlag och man vill nå fler ungdomar i Helsingborg.

Men lärare och föräldrar är rädda för att pedagoger kommer att försvinna och att kvaliten därigenom kommer att bli mycket sämre.

– Man tar bort pedagogerna som lät ut hanterverket att spela på instrument, säger Krister Elmberg som är ordförande i intresseföreningen ”Musikskolans framtid i Helsingborg”. Det skrämmer oss för det är en utarmning.

– Barn idag efterfrågar riktig kunskap, säger föräldern och medlemmen i intresseföreningen Annika Román Lundberg. De tror inte på det här konceptet att du går in, tar upp en mikrofon och sen är du med i ”Idol”.

Men enligt verksamhetschefen Marianne Westholm handlar det inte alls om några större nedskärningar.

– Det är ingen nedmontering utan en satsning, säger hon. Det är ganska normalt att man i vilken verksamhet som helst inte kan använda skattemedel till att betala för tjänster som det inte finns behov för.

Enligt Marianne Westholm är det få tjänster som försvinner. Men vilka lärare som blir kvar och vad deras tjänster kommer att innehålla är i dagsläget oklart.

Maria och Tina är två elever på skolan som är oroliga inför framtiden. Dom är rädda för att kontakten mellan lärarna och eleverna kommer att bli sämre, och att undervisningstiden inte kommer att räcka till.

– Vissa lärare kanske inte får hundraprocentig tjänstgöring som innan utan mindre, säger Tina Saric. Då måste de kanske sålla ut vissa elever och det känns inte jättekul för då kanske man får en annan lärare. Det verkar inte vara samma anda som det varit tidigare utan det verkar bli något helt annat.

Stämningen bland skolans lärare har varit minst sagt spänd den senaste tiden. Osäkerheten är stor och många är missnöjda med utvecklingen. När lärarna enskilt diskuterade sin framtid med ledningen belades man med sekretess, något som kommunen sen fick ta tillbaka eftersom det saknade täckning i lagen.

– Det har varit förändringar förut och det har hänt att folk har fått gå. Men den här rädslan har jag aldrig upplevt förut. Den är väldigt, väldigt otäck och så hämmande.

På onsdag kommer intresseföreningen att demonstrera utanför rådhuset i helsingborg i samband med att kommunfullmäktige ska diskutera frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.