Manal Masri har fått svaren hon sökte efter. Foto: SVT

Manal Masri har gjort film om skotten mot brodern

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan sköts Kamal Masri när han cyklade till sin fotbollsträning, men överlevde. Seriemördaren Peter Mangs misstänktes för dådet. Nu har hans syster Manal gjort en film om händelsen och vad den innebar för familjen.

Kamal Masri var 16 år när det hände. Han sköts med fem skott och var mycket nära döden. I dag är han någorlunda återställd, men en kula var för svår att operera bort och sitter därför fortfarande kvar.

Efter händelsen flyttade Kamal och mamman i familjen till Libanon, som de tidigare hade flytt i från. Polisen trodde nämligen att det var någon som specifikt var ute efter honom.

– Vi visste ju inte vem det var som skjutit och vi fick inget skydd. I och med att det sas att någon var ute efter honom var vi konstant rädda att han skulle komma tillbaka. För det var ju så brutalt, säger Manal Masri.

Dömde mördaren Peter Mangs. Foto: TT

”Har gett mig de svar vi ville ha”

Familjen levde i två länder och det resulterade så småningom i skilsmässa mellan föräldrarna. Men 2010 grep polisen Peter Mangs, som misstänktes för en lång rad skjutningar med rasistiska motiv. Han dömdes för två mord och åtta mordförsök till livstids fängelse.

I utredningen fanns också skotten mot Kamal med. Men åklagaren ansåg inte att bevisen räckte i det fallet och lade ner det. Peter Mangs nekade till samtliga mord och mordförsök.

Men Peter Mangs har på senare år erkänt för författaren och debattören Mattias Gardell att han skjutit Kamal. De uppgifterna, tillsammans med de svar hon själv har fått från honom i sin brevväxling, gör att hon nu tycker sig ha fått en förklaring.

– Han har gett mig de svar vi ville ha, det vill säga det som vi har undrat över i alla år. Nu känner vi oss lugna över att äntligen få veta, säger hon.

Hon betonar att hon med filmen inte bara vill visa upp hur hennes egen familj har drabbats. För det här händer allt oftare också andra, inte minst nu.

– Varje gång jag läser om en skjutning i Malmö så lyfts starka känslor fram hos mig och så tänker jag att nu är det ytterligare en familj som måste gå igenom det vi har tvingats göra, säger Manal Masri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.