Herrevadskloster riskerar vite

Uppdaterad
Publicerad

Ägarna till anrika Herrevadskloster riskerar att få betala vite för att dom börjat bygga om utan tillstånd. Det säger länsantikvarien idag.

Klostret i Ljungbyhed är ett av Skånes äldsta byggnadsminnen. De äldsta delarna är från 1100-talet och alla ingrepp måste godkännas av länsstyrelsen.

Men från Havremagasinet har golvbjälkar tagits bort, från Kungliga Borgen har en massa inredning rivits ut och på det gamla vagnsskjulet är träpanelen borttagen.

– Ägarna kan antingen tvingas återställa allt, eller i sista hand få betala vite för brott mot kulturminneslagen, säger länsantikvarie Thomas Romberg till Sydnytt.

Innan länstyrelsen tagit något beslut får inga vidare ingrepp göras

Det var grannar till klostret som redan förra sommaren reagerade på transporterna av byggnadsmaterial från byggnaderna. De hörde av sig till länsstyrelsen som på onsdagen gjorde en tillsyn.

Även byggnadsinspektören i Klippan fick in klagomål från kringboende.

– De berättade att det revs ut inredning och när jag åkte ut dit själv och tittade in genom fönstret till Havremagasinet, såg jag att golvet var uppgrävt, säger Anders Skoog, byggnadsinspektör i Klippans kommun.

Bakom bolaget Herrevadskloster och Slott, som förvaltar byggnaderna, finns företagaren Steen Schmidt. Han säger till Sydnytt att han självklart inte vill peta i de delar som är skyddsvärda. Han vill inte tala om besiktningen förrän länsantikvariens rapport är klar, men han säger att han börjar tappa sugen efter alla påhopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.