Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Fredagen den 1 augusti måste ha varit en riktig festkväll på Lomma beach, men man glömde att städa efter sig, säger Paulina Luedtke och Ann Thorén på Sysav. Se i videon vad som hittades på stranden. Foto: Johan Dernelius

Festkvällar på Lomma beach bidrar till nedskräpning: ”Ledsamt”

Publicerad

Under 30 sommardagar sparades allt skräp som slängts i sanden i Lomma. Nu håller strandskräpet på att granskas och innehållet i påsarna ger en vink om vad som hänt på stranden under varma dagar och kvällar.

Ett testområde på 20 gånger 100 meter ”dammsögs” varje morgon av en städpatrull. I de 30 skräppåsarna som sparats och noga kontrolleras ligger allt från överfyllda blöjor, spritflaskor, kalsonger, stringtrosor och en uppsjö förpackningar. Allt slängt i sanden.

Skräpet samlades i säckar och märktes med datum och väderlek. I ett pilotprojekt ska Sysav och Lomma kommun granska skräpet.

– Det är ledsamt att det är så mycket skräp som stannar kvar på stranden. Om vi märker att det är mycket engångsartiklar från till exempel affärer och restauranger i området kommer vi att försöka påverka dom att minska sådant skräp, säger Åsa Cornander, planerings- och trafikingenjör på Lomma kommun.

Under 30 sommardagar har skräp från ett 2.000 kvadratmeter stort område sparats. Nu öppnade man säckarna för att se vad som slängts i sanden. Foto: Johan Dernelius

En liten ljusglimt finns i mörkret

En positiv trend i drivorna av skräp är att det inte hittades så många fimpar. Däremot finns många engångsartiklar av plats eller papper. Även en hel del våtservetter.

– Att det är mindre fimpar, hoppas vi beror på att vi har satt upp en skylt nere på stranden, precis vid vattenbrynet, som föreställer en liten flicka som bygger ett sandslott som hon har pyntat med fimpar. Vi hoppas den har väckt en del känslor, säger Ann Thorén, projektledare på Sysav.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer