Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bonden Alexander Verweij Svensson har en humleodling strax utanför Tomelilla. Hör mer i klippet. Foto: Raphaelle Sisask/ SVT

”Hipsterbondens” humle eftertraktad bland mikrobryggare

Uppdaterad
Publicerad

Trendiga mikrobryggare vill ha närodlade ingredienser i ölen. Det märker bonden Alexander Verweij Svensson som odlar humle i Bollerup. I snart fem år har han intresserat sig för växten, som utgör en del av det nationella kulturarvet.

Om man kör från ett visst håll och tittar riktigt noga, kan man skymta ett hektar stort och särpräglat lantbruk bland en massa betor i Bollerup. 26-årige Alexander Verweij Svensson, beskrivna av vissa som en ”hipsterbonde”, odlar humle på mark som gått i arv i tre generationer.

– En cocktail-bartender som går och blir lantbrukare kan väl klassificeras som hipsterbonde, även om jag inte skulle säga det själv. Jag är intresserad av växter och fastnade för humle, säger Alexander Verweij Svensson.

Brist på närproducerat

Humle används i öl, dels som konserveringsmedel och dels för smak. För över 100 år sedan var det obligatoriskt för svenska bönder att odla humle, men idag är det avsevärt mindre utbud i landet.

Dessutom har efterfrågan ökat i och med att mikrobryggerier blivit fler.

– Vi blir mer och mer miljömedvetna. Bryggarna efterfrågar lokala, och ibland ekologiska ingredienser så man slipper importera.

Kräver tid och pengar

Men det är inte givet att odla humle. Växterna kan ibland växa 30 centimeter på en dag, och bli 9 meter som längst. Därför har Alexander Verweij Svensson byggt speciella ställningar för att göra det möjligt för rankorna att bli långa.

– Det är hög avkastning på den här typen av odling, men man ska tänka efter noga innan man ger sig på detta för det är dyrt och tidskrävande att etablera.

Än så länge är humleodlingen inte en heltidssyssla, men hans ambitioner är höga.

– Om allting går som det ska kanske man en dag har ett eget bryggeri. Då får man och göra egen malt, och så småningom finns här allt utom glasflaskan – om jag inte öppnar mitt egna glasmästeri. Men... Det hade jag inte tänkt.

Se Alexanders humleodling i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer