Foto: SVT

HIV kan hindras med nytt läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i vintras har kostnaderna för HIV-preventiva medel gått ner och nu har det kommit nationella riktlinjer som förespråkar utskrivning. Nu behöver vården bara lista ut hur det hela ska organiseras.

Preexpositionsprofylax – för enkelhetens skull kallad prepp – är tabletter för att minska risken för infektion med HIV. Studier i andra länder har visat på bra resultat och de kan skrivas ut i Sverige, men det är inte särskilt vanligt att det händer.

– Det är en hel del förberedelser innan allt är klart med organisationen och finansieringen, säger Per Hagstam, smittskyddsläkare på Skåne läns landsting.

Adon Gerdes, som jobbar på Malmö Pride, tycker att det går för långsamt inom den svenska vården när det kommer till preventiv vård av män som har sex med män som är en extra utsatt grupp.

– Trots att medicinerna hela tiden blir bättre för dem som bär på viruset så smittas vi fortfarande av HIV. Nu har vi ett piller här som faktiskt kan sätta stopp för HIV. Vi kan bli av med HIV en gång för alla, säger Adon Gerdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.