Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Runa Axelsson och Jasmina Muric måste nu prioritera ner dusch och städning hos vårdtagarna inom hemvården i Eslöv. Foto: Linda Ekström

Dusch och städning prioriteras ner – hög sjukfrånvaro i Eslövs omsorg

Uppdaterad
Publicerad

Dusch och städning prioriteras ner för vårdtagare i Eslövs kommun när omsorgspersonalen nu drabbats av hög sjukfrånvaro. Samtidigt inför kommunen vaccinationskrav vid nyanställning av vårdpersonal.

Läget är alarmerande, det skriver Eslövs kommun i ett pressmeddelande när en stor del av vårdpersonalen nu blivit sjuka eller sitter i karantän. Besökstiden hos brukarna inom hemvård och hemtjänst dras därför ner.

– Vi behöver omprioritera så att personalen får en rimlig arbetsmiljö och klarar detta tuffa läge, säger Jasmina Muric, enhetschef på Hemvårdsområde norr i Eslöv. 

Städning och dusch dras ner

Insatser som städning, sociala aktiviteter och dusch mer än en gång i veckan kan komma att ställas in för att säkerställa att medicinering och måltider hinns med.

– Det är inte kul att prioritera, men för att kunna ge det nödvändigaste så får vi göra så. Vi räcker inte till, säger Runa Axelsson som jobbar inom hemvården.

Krav på vaccination

Eslövs kommun har nu beslutat att införa vaccinationskrav vid nyanställningar inom omsorgspersonalen.

– Det ska kännnas tryggt för både vårdtagare och medarbetare, därför är det viktigt att kolleger som ska jobba här är vaccinerade, menar Jasmina Muric.

Se vad personalen säger om situationen när SVT Nyheter Skåne besöker hemården i Eslöv i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer