Kommunerna hyr in många lärare, förskollärare och sjuksköterskor. Foto: TT

Höga kostnader för hyrpersonal i skånska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I flera skånska kommuner ökar utgifterna till bemanningsföretag kraftigt.

I Ängelholm är det framför allt i skolan och i förskolan som det är svårt att få personalen att räcka till. Kommunen är beroende av bemanningsföretag och utgifterna har ökat från 14 miljoner till 21 miljoner kronor under de senaste två åren.

– Vi har fått fler barn och vi har svårt att rekrytera personal, framför allt korttidsvikarier i förskolan, säger Gunilla Ivarsson som är verksamhetschef för förskolan och grundskolan i Ängelholms kommun.

Gunilla Ivarsson är verksamhetschef för förskola och grundskola i Ängelholms kommun. Foto: SVT/Anna Gjöres

Ökning i många kommuner

Men Ängelholm är inte den enda kommunen där kostnaderna ökar. Enligt uppgifter från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, till SVT Nyheter, ökar kommunernas utgifter generellt i Sverige just nu.

Det ökar dessutom mer än i landstingen, där man har haft fokus på hyrkostnaderna under längre tid. Kommunerna hyr in många lärare, förskollärare och sjuksköterskor men också till exempel psykologer, jurister, socionomer och stadsarkitekter.

Tredubbling i Lund

Lund är en annan kommun där utgifterna till bemanningsföretag ökar och en stor del av kostnaderna finns i äldrevården, där det framför allt är sjuksköterskor som saknas. Under de senaste tre åren har kostnaderna tredubblats från 2015 då de var knappt 9 miljoner till drygt 27 miljoner förra året.

– Framför allt har vi en ökad vårdvolym och i kombination med att det råder en allmän brist på sjuksköterskor så har vi behövt använda bemanningsföretag för att säkra vården för våra brukare och arbetsmiljön för våra anställda, berättar Niclas Snygg som är verksamhetschef för hemvård och rehabilitering Lund.

Niclas Snygg, verksamhetschef hemvård och rehabilitering Lund Foto: SVT/Ivan Loftrup-Ericson

Bemanningsföretag har gjort det lättare

Enligt prognosen för nästa år kommer både Ängelholm och Lund ha minskat sina kostnader något. Men att klara sig helt utan hyrpersonal är en utmaning, säger Gunilla Ivarsson.

– Det har hjälpt oss att komma ifrån väldigt mycket administration och frustration på morgnarna, framför allt på förskolorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.