Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
David Aronsson, läkare vid Lungmedicin och Allergologi i Lund Foto: SVT

Höga halter gräspollen i Skåne – jobbig sommar för allergiker

Uppdaterad
Publicerad

Det är en ovanligt besvärlig sommar för pollenallergiker i år. Den svala våren gjorde att pollensäsongen inleddes sent – och pågår längre. Just nu är det mycket höga halter gräspollen.

I Skåne är mätstationer placerade på sjukhustaken i Malmö, Hässleholm och Kristianstad. I främst  Kristianstad har det i år förekommit mycket höga halter gräspollen. Ibland över 300 pollenkorn per kubikmeter luft.

– De allra högsta värdena under säsongen har vi haft i Kristianstad, medan Malmö och Hässleholm är totalt sett mer lika varandra, enligt pollenexperten Åslög Dahl.

Pågår längre

I år var våren sval så pollenäsongen började relativt sent i Skåne, och håller därmed i sig längre. Vid högtryck med ökande temperaturer ökar pollenhalterna. Pollensäsongen avslutas med gråbo som blommar till september.

– De dagliga halterna är oftast betydligt högre i Skåne än vid våra andra mätstationer, även om vi har ungefär lika höga årssummor i Västsverige. I söder och sydväst har vi mycket mer gräspollen än vad man har längre norrut i landet, säger Åslög Dahl.

Behandla i god tid

Pollenallergiker med mycket kraftiga besvär kan vaccineras. Inför nästa pollensäsong kan allergiker förbereda sig i god tid.

– Vill man vara säker på att bli optimalt behandlad, bör man börja en vecka innan pollennivåerna stiger, ta medicin regelbundet varje dag under hela sommaren, säger David Aronsson, läkare vid Lungmedicin och Allergologi i Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer